Ασφαλιστικά ταμεία στο μηδέν

0 266


 

Σχεδόν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού που ήδη έχουν καταβληθεί, θα χρειαστούν τα 5 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προκειμένου να καταβάλουν φέτος τις συντάξεις και να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

Ειδικότερα, τα έσοδα του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας εμφανίζονται το α εξάμηνο μειωμένα κατά 4%, έναντι στόχου αύξησης 8%. Η εισφοροδιαφυγή καλπάζει, ενώ τα διάφορα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και το πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις ροκανίζουν τις ταμειακές εισροές. Τα 2,6δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ήδη απορροφηθεί, όμως το ίδρυμα χρειάζεται ακόμη 2 δισ. ως τα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά στον ΟΓΑ, μόνο οι περσινές οφειλές του ταμείου προς τα νοσοκομεία αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα σε 4 χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά σχεδόν 90%.

Στον ΟΑΕΕ, η περίοδος αναμονής για την καταβολή των συντάξεων και του εφάπαξ φτάνει τους 6 μήνες, ενώ τυχόν εκποίηση των αποθεματικών του ταμείου δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκών ενός μήνα και το ταμείο επιβιώνει χάρη των εκτός προϋπολογισμού ενέσεων ρευστότητας του Δημοσίου.

Συνολικά οι κρατικές οφειλές προς τα ταμεία αγγίζουν τα 12δισ. ευρώ, με περίπου 700 εκατ. από αυτά να οφείλονται στον ΟΠΑΔ, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο το ταμείο να διακόψει και πάλι τη συνεργασία του με γιατρούς και φαρμακεία.

Ήδη το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζεται να λάβει δάνειο 200 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να καταβάλει το εφάπαξ σε 5000 από τους συνολικά 15.600 ασφαλισμένους του που έχουν βγει στη σύνταξη εδώ και 16 μήνες.

Το υπουργείο Απασχόλησης πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστικό, τονίζοντας ότι σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr