Αριστούχοι ανεβάζουν τις βάσεις

0 279

Απλησίαστες θα είναι οι βάσεις ακόμη και στα υψηλόβαθμα – περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αριστούχων κατά 1.773 υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές με βαθμολογίες πάνω από 18 να αναγκαστούν να «βολευτούν» με κάποιο υποδεέστερο τμήμα.

Την ίδια στιγμή η μείωση του ποσοστού των γραπτών που βρέθηκαν κάτω της βάσης (33,03% έναντι 35,86% πέρυσι) δεν ήταν όσο μεγάλη προσδοκούσε το υπουργείο Παιδείας, γεγονός που θα δημιουργήσει για ακόμη μία χρονιά χιλιάδες κενές θέσεις, κοντά στις 12.000.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία για τους γενικούς βαθμούς πρόσβασης, εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η άνοδος των αριστούχων, καθώς έφτασαν τους 10.688 (12,59%) έναντι 8.915 (9,91%) πέρυσι. Η αύξηση των αριστούχων επηρέασε όλες ανεξαιρέτως τις κατευθύνσεις, αλλά πιο εντυπωσιακή ήταν στη θετική κατεύθυνση όπου 1 στους 3, ή αλλιώς 32,96%, βρέθηκε στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25,7%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση των αριστούχων (18-20) στη θετική κατεύθυνση έφτασε τα 499 άτομα. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι πως στη βαθμολογική κλίμακα 19-20, όπου εισέρχονται μόνο όσοι θα δηλώσουν τα τμήματα που απαιτούν πάνω από 19.000 μόρια, όπως δηλαδή Ιατρικά, υπήρξε αύξηση κατά 544 άτομα.

Συνολικά, στην κλίμακα 19-20 βρέθηκαν 3.253 υποψήφιοι έναντι 2.125 πέρυσι, στοιχείο που προοιωνίζεται ξεκάθαρη άνοδο των βάσεων για όλα τα περιζήτητα – υψηλόβαθμα τμήματα.

Κατά τα λοιπά, αύξηση, αλλά μικρότερης έντασης, σημειώθηκε και στους αριστούχους της τεχνολογικής κατεύθυνσης κατά 9,75% έναντι 6,56% πέρυσι, ενώ σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση φτάνει τα 1.035 άτομα. Αναφορικά με τα ποσοστά αριστούχων στη θεωρητική αυξήθηκαν οριακά κατά 0,9%. Ενας στους τρεις υποψηφίους που πήραν μέρος στις φετινές πανελλαδικές, βρέθηκε στο υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας (0-9,9).

ΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ
Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις σχολές υψηλής ζήτησης, που θα είναι πιο ορατή για τα Ιατρικά και Πολυτεχνικά, αναμένεται να είναι το κυρίαρχο στοιχείο των φετινών Πανελλαδικών. Ειδικότερα:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, νομικά και παιδαγωγικά τμήματα θα σημειώσουν άνοδο που θα φτάσει κοντά στα περίπου 100 μόρια. Αντίστοιχη αναμένεται η άνοδος για τα τμήματα μεσαίων βαθμολογιών.
  • Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, ξεκάθαρη θα είναι η άνοδος για τα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά, ειδικά της Αθήνας που μπορεί να απαιτήσουν έως και επιπλέον 150 μόρια, ενώ στις φυσικομαθηματικές θα υπάρξει, μικρή άνοδος.
  • Στο 3ο πεδίο, λογικά θα σημειωθεί νέο ρεκόρ με την Ιατρική Σχολή της Αθήνας, η οποία πιθανότατα να «αγγίξει» και τα 19.500 μόρια, ενώ -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- όλες οι Ιατρικές -με εξαίρεση ίσως το Τμήμα της Αλεξανδρούπολης- θα απαιτήσουν πάνω από 19.000 μόρια.
  • Στο 5ο πεδίο, όπου δεσπόζουν τα οικονομικά τμήματα θα υπάρξει ξεκάθαρη άνοδος στις σχολές υψηλών βαθμολογιών που μπορεί να φτάσει και τα 200 μόρια, αφού οι αριστούχοι είναι κατά 1.000 περισσότεροι συγκριτικά με πέρυσι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr