Απελευθερώνονται τα “κλειστά” επαγγέλματα
Η επιβεβαίωση της απελευθέρωσης των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων έγινε και δια στόματος Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Η επιβεβαίωση της απελευθέρωσης των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων έγινε και δια στόματος Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Η επιβεβαίωση της απελευθέρωσης των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων έγινε και δια στόματος Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τη σημαντική ελάφρυνση των νοικοκυριών από το άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι εκπρόσωποι των κλάδων που καλούνται να μεταβάλουν τους κανόνες λειτουργίας τους, λέγοντας ότι θίγονται τα κεκτημένα τους. Το φιλόδοξο πρόγραμμα διοικητικού εκσυγχρονισμού θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος του 2009, σύμφωνα με την οδηγία της Κομισιόν.
Ανοίγει το μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων που επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές με δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον το χρόνο στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. 4 δις ευρώ κοστίζουν ετησίως τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας που αναλογεί σε επιβάρυνση 1000 ευρώ το χρόνο, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη του ΚΕΠΕ, μόνο η απελευθέρωση 13 κλάδων στον τομέα των υπηρεσιών, πριμοδοτεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο ευημερίας κατά 0,3%, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5%.
Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Φαρμακοποιοί, Οδοντίατροι, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Λογιστές, Ιδιοκτήτες Ταξί, Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ., είναι τα επαγγέλματα που συντηρούν ολιγοπωλιακές αγορές.
Στο στόχαστρο μπαίνουν ο καθορισμός των τιμών, οι απαιτήσεις εισόδου στο επάγγελμα, η έκδοση αδειών επαγγέλματος και οι εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης.
Οι κανόνες λειτουργίας εντοπίζονται:
-Στους δικηγόρους- οι αμοιβές και οι παραστάσεις των οποίων καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.
-Στους συμβολαιογράφους, το κράτος καθορίζει όριο στις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ οι αμοιβές καθορίζονται σε κεντρικό επίπεδο.
-Στους φαρμακοποιούς, τίθενται πληθυσμιακοί – γεωγραφικοί περιορισμοί στην έκδοση αδειών.
-Στους λογιστές, εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης.
-Στους οδοντιάτρους καθορισμός κατώτατων τιμών.
-Στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες καθορισμένες κατώτατες αμοιβές και στρεβλώσεις κυρίως στον τομέα των μεγάλων δημόσιων έργων.
-Σε ταξί και φορτηγά ΔΧ, ο ελεγχόμενος αριθμός αδειών από το κράτος.
Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών συνεπάγεται τροποποιήσεις αλλά και κατάργηση νόμων. Ακολούθως επισημαίνονται:
– Κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης με πλήρως ηλεκτρονική λειτουργία.
– Κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών.
– Άρση περιορισμών στη νομική μορφή εταιρειών.
– Απλούστευση στη δανειοδότηση.
– Κατάργηση περιορισμού στον αριθμό επιχειρήσεων.
– Κατάργηση των κατώτατων κομίστρων σε ΤΑΧΙ/ Δ.Χ.Φ.
– Κατάργηση στον περιορισμό αδειών.