Αναγκαία η ύπαρξη φύλακα στα Μετέωρα
Στις 16 του περασμένου Ιουλίου ένας νέος άνθρωπος, ο Θανάσης Χούτος, αναλάμβανε έναν δύσκολο ρόλο. Αυτόν του φύλακα των Μετεώρων ή «Μετεωροφύλακα», όπως τον αποκαλούν οι νεαροί φίλοι του. Σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και εμβληματικό για την Καλαμπάκα, το Νομό, την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό χώρο, ο Θανάσης Χούτος ανέλαβε να τον «φυλάξει» από δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την ιερότητα που αποπνέει το ευρύτερο μετεωρίτικο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Στις 16 του περασμένου Ιουλίου ένας νέος άνθρωπος, ο Θανάσης Χούτος, αναλάμβανε έναν δύσκολο ρόλο. Αυτόν του φύλακα των Μετεώρων ή «Μετεωροφύλακα», όπως τον αποκαλούν οι νεαροί φίλοι του. Σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και εμβληματικό για την Καλαμπάκα, το Νομό, την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό χώρο, ο Θανάσης Χούτος ανέλαβε να τον «φυλάξει» από δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την ιερότητα που αποπνέει το ευρύτερο μετεωρίτικο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Στις 16 του περασμένου Ιουλίου ένας νέος άνθρωπος, ο Θανάσης Χούτος, αναλάμβανε έναν δύσκολο ρόλο.
Αυτόν του φύλακα των Μετεώρων ή «Μετεωροφύλακα», όπως τον αποκαλούν οι νεαροί φίλοι του. Σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και εμβληματικό για την Καλαμπάκα, το Νομό, την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό χώρο, ο Θανάσης Χούτος ανέλαβε να τον «φυλάξει» από δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την ιερότητα που αποπνέει το ευρύτερο μετεωρίτικο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Η πρόσληψη φύλακα αποτελούσε και αποτελεί μια αυτονόητη αναγκαιότητα αλλά και ένα πάγιο αίτημα των φορέων του τουριστικού προϊόντος της περιοχής που μετά από πίεση της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προς το Υπουργείο Πολιτισμού ικανοποιήθηκε.
Έτσι ύστερα από προκήρυξη της θέσης, μέσω ΑΣΕΠ, ο Καστρακινός στην καταγωγή Θανάσης Χούτος κλήθηκε να αναλάβει την φύλαξη του χώρου.
Στις 31 του περασμένου Οκτώβρη έληξε η σύμβασή του. Στο βραχύβιο αυτό χρονικό διάστημα, που ο Θανάσης Χούτος άσκησε τα καθήκοντα του «Μετεωροφύλακα» στο ημερολόγιό του κατέγραψε διάφορα γεγονότα και εμπειρίες άξιες προσοχής και μελέτης. Γεγονότα που δείχνουν ανάγλυφα το πρόβλημα για το οποίο «φωνάζει» η μοναστική κοινότητα αλλά και φορείς.
Από ελεύθερο κάμπινγκ μέχρι…
Η παρουσία του φύλακα περισσότερο είχε να κάνει με το ελεύθερο κάμπινγκ κυρίως, που τελευταία έχει πάρει επιδημική μορφή αποτελώντας το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος.
Ωστόσο στο ημερολόγιο του φύλακα καταγράφονται και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που, όπως τονίζει και ο ίδιος, προσβάλουν το χώρο.
Αλλά να τι λέει ο ίδιος:
«Το ωράριό μου ξεκίναγε στις 10 το βράδυ και έφτανε μέχρι τις πέντε το πρωί. Με δικό μου αυτοκίνητο και έξοδα κινούμουν στο οδικό κύκλωμα των Μετεώρων ελέγχοντας το χώρο ιδιαίτερα για το ελεύθερο κάμπινγκ από ξένους επισκέπτες.
Συνήθως τα περιστατικά σε ημερήσια βάση ανέρχονταν σε 20 με 30 τον αριθμό.
Όλους αυτούς έπρεπε να τους απομακρύνω με τρόπο που να μην δημιουργεί πρόβλημα.
Έτσι τους προσέγγιζα όσο πιο ευγενικά γινόταν προσπαθώντας να τους δώσω να καταλάβουν ότι το κάμπινγκ όχι μόνο απαγορεύεται αλλά και τιμωρείται από το νόμο. Βέβαια τους μοίραζα ένα ενημερωτικό φυλλάδιο αλλά συνήθως το διάβαζαν και γελούσαν δεδομένου ότι ποτέ δεν έχει μηνυθεί κανένας κάτι που απ’ ότι κατάλαβα γνώριζαν…».
Επεισόδια με τουρίστες
Πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα πνεύματα οξύνονταν και παρενέβη η αστυνομία.
Γι’ αυτά ο Θανάσης αναφέρει: «… τα επεισόδια με περιπτώσεις τουριστών, υπαίθριου κάμπινγκ, που δεν συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις πολλές.
Θα σας αναφέρω την περίπτωση ενός γάλλου που παρά την υπόδειξη να πάρει το τροχόσπιτό του και να φύγει όχι μόνον αρνούνταν να συμμορφωθεί αλλά και με έβρισε χυδαία.
Καταλήξαμε στο Α.Τ. Καλαμπάκας αλλά για να τιμωρηθεί έπρεπε να του υποβάλλω μήνυση ως φυσικό πρόσωπο πράγμα, που δεν έκανα γιατί μάλλον θα έμπλεκα και θα «τραβιόμουν» παρά θα έλυνα το πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια αδυναμία.
Επίσης κάποιοι άλλοι Γάλλοι τουρίστες, μεθυσμένοι, είχαν στήσει πάρτι, στον γνωστό για τους ντόπιους βράχο (γ… πετρα) και για να απομακρυνθούν έκανα πολύ μεγάλη προσπάθεια με την βοήθεια πάντα της αστυνομίας.
Άλλη δύσκολη περίπτωση ήταν όταν ένας άλλος τουρίστας κατασκήνωσε με το τροχόσπιτο σχεδόν στην πόρτα ενός μοναστηριού κάνοντας φασαρία και στις επισημάνσεις μου ότι έπρεπε να φύγει κινήθηκε με το αυτοκίνητο κατά πάνω μου.
Ε, ειδοποίησα την αστυνομία που ήρθε στον χώρο και τον απομάκρυνε. Όλα αυτά τα περιστατικά είναι σε γνώση και του Α.Τ. Καλαμπάκας και της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Κλοπές, συναυλίες, «μπαντιλίκια»
Το σκηνικό, όπως αποκαλύπτει ο Θανάσης Χούτος, συμπληρώνεται με κλοπές, μουσικές συναυλίες και «μπαντιλίκια» (απότομες στροφές από αυτοκίνητα κινούμενα με μεγάλη ταχύτητα χρησιμοποιώντας το χειρόφρενο).
Γι’ αυτά ο ίδιος τονίζει: «… Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια στιγμή δημιουργούνταν πολλά περιστατικά στο χώρο πράγμα που έκανε δύσκολη την αντιμετώπισή τους από έναν άνθρωπο. Δεν γίνεται να ήμουν ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία; Θέλω να πω ότι ενώ στο προσκυνηματικό παρεκκλήσι του Μεγάλου Μετεώρου παραβιάζονταν το παγκάρι, στον Άγιο Νικόλαο «Αναπαυσά» γίνονταν «μπαντιλίκια» με αυτοκίνητα και στον Άγιο Στέφανο γίνονταν μουσική συναυλία από παρέα τουριστών με κιθάρες και κατανάλωση κρασιών.
Προβλήματα υπήρχαν και με κάποιους ντόπιους που ρυπαίνουν το χώρο με ποδοσφαιρικά συνθήματα δημιουργώντας μια αντιαισθητική εικόνα στον επισκέπτη των Μετεώρων…».
Όταν πέφτει το σκοτάδι στα Μετέωρα
«… Όταν πέφτει το σκοτάδι ο χώρος των Μετεώρων αλλάζει, γίνεται επικίνδυνος από διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν σε κάθε γωνιά του…», δηλώνει ο φύλακας για να συμπληρώσει «… η δουλειά του φύλακα είναι επικίνδυνη γιατί δεν ξέρεις με ποιόν έχεις να κάνεις και γιατί βρίσκεσαι ανυπεράσπιστος μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Τώρα που βίωσα αυτές τις καταστάσεις μπορώ να πω ότι ο Ιερός Χώρος μ’ αυτά τα φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα σ’ αυτόν, δεν συμβαδίζουν.
Όχι μόνο ένας φύλακας χρειάζεται αλλά πολύ περισσότεροι και μάλιστα όχι μόνο στην τουριστική σεζόν αλλά όλο τον χρόνο.
Τι πρέπει να γίνει
Στο δια ταύτα, δηλαδή, τι θα πρέπει να γίνει ώστε να φυλαχθεί ο χώρος, ο Θανάσης Χούτος, τονίζει: «… εκείνο που μπορώ να πω εγώ από την εμπειρία μου είναι ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και κατοχύρωση του φύλακα.
Χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα για την ασφάλειά του με αστυνομική υποστήριξη, αυτοκίνητο της υπηρεσίας και βελτίωση αποδοχών γιατί με 700 ευρώ το μήνα κανένας δεν βάζει το κεφάλι του στον τροβά.
Ο φύλακας πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος γιατί δεν σας κρύβω ότι βρέθηκα απέναντι σε άντρες κάποιας υπηρεσίας ασφαλείας και δεν πίστευαν ότι είμαι φύλακας παρ’ ότι τους έδειξα την ειδική κάρτα και έγγραφο πρόσληψης. Παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία μου είχε ενημερώσει την ύπαρξη φύλακα στα Μετέωρα.
Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία με το Α.Τ. και την τουριστική αστυνομία.
Χρειάζονται περισσότερες πινακίδες που να προειδοποιούν και να ενημερώνουν για τις απαγορεύσεις…».
Τι λέει η κα Μαντζανά
Απ’ την πλευρά της η διευθύντρια της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Κρυσταλλία Μαντζανά, τονίζει: «… τα προβλήματα με το ελεύθερο κάμπινγκ στα Μετέωρα αλλά και πολλά άλλα, είναι γνωστά.
Γι’ αυτό και πιέσαμε το υπουργείο να προκηρύξει θέση φύλακα πράγμα που έκανε. Και τώρα που η σύμβαση του νυν φύλακα έληξε, πάλι έχουμε στείλει έγγραφο που ζητάμε ανανέωση της σύμβασης.
Τα Μετέωρα, ο Μετεωρίτικος χώρος χρήζει της προστασίας και αυτό κάνουμε στο μέτρο του δυνατού…», τονίζει η κα Μαντζάνα.
Αν παραθέτουμε την μαρτυρία του «Μετεωροφύλακα», είναι γιατί πιστεύουμε ότι είναι σημαντική για την μελέτη του προβλήματος.
Γιατί μέσα απ’ εκεί θα προκύψει η λύση προβλημάτων σε ότι αφορά την προστασία του Μετεωρίτικου περιβάλλοντος.
Ελπίζουμε πως οι υπεύθυνοι θα σκύψουν πάνω στις επισημάνσεις ενός νέου ανθρώπου που αν και ντόπιος (καστρακινός) δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.
Τώρα βέβαια ξέρει και κοντά σ’ αυτόν θα πρέπει να μάθουν και οι αρμόδιοι ώστε να λάβουν μέτρα. Όταν φωνάζουν οι μοναχοί και οι μοναχές αλλά και οι τοπικοί φορείς, ξέρουν τι λένε.
Θα ακουστούν;
Ελπίζουμε πως ναι.
Τουλάχιστον ο ρόλος της έρευνάς μας, αυτόν τον στόχο έχει. Γιατί τα Μετέωρα δεν φτάνει να λέμε ότι είναι ιερός χώρος αλλά θα πρέπει και να αποπνέεται αυτό.
Η ΕΡΕΥΝΑ 22 Νοεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14770, σελίδα 29