Ανάκληση παραίτησης Αλ. Αλαβάνου
Ανάκληση παραίτησης Αλ. Αλαβάνου
Ύστερα από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών και αντιπαραθέσεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, δεν επέμεινε στην παραίτησή του. Αντίθετα, φέρεται αποφασισμένος να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε δήλωσή του αφήνει σαφείς και σοβαρές αιχμές κατά του Συνασπισμού.
Στον αντίποδα των θέσεων του κ. Αλαβάνου κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική απόφαση του κ. Αλαβάνου, εν τούτοις διατύπωσε τις διαφωνίες του, τόσο με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΚΟ για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, όσο και με το ρόλο του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σειρά ερωτημάτων .
Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Αλαβάνος απέσυρε την παραίτησή του, ενώ σε δήλωσή του με στοιχεία διακήρυξης, τονίζει ότι «η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από το Σεπτέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ανήκουν στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Την αναλαμβάνω πλήρως».
Αναφερόμενος στους λόγους της μη παραίτησής του ο κ. Αλαβάνος αφήνει να διαφανεί συναισθηματική φόρτισή του υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος, και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη».
Προσθέτει δε, πως «οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας».
Ο κ. Αλαβάνος επικρίνει έμμεσα τον Συνασπισμό αναφέροντας ότι «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου, ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών, αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο».
Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας και καταλήγει:
«Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα. Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη». Σημειώνεται ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου θα ασχοληθεί με θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ
Πριν τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις
Η ΠΓ κατά πλειοψηφία επανέλαβε την θέση της για μη παραίτηση του κ. Αλαβάνου, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αποδέχεται τις ερμηνείες του προέδρου της ΚΟ για το αποτέλεσμα των εκλογών ή τον επιμερισμό ευθυνών για αυτό.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος «γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σύντροφος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση», η οποία, όπως είπε, είναι θετική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι «μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και πάλι στο αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνοντας ότι «είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή, που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «πρώτιστο καθήκον για όλους μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι «πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του».
Δήλωσε με έμφαση ότι «αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα, διότι εκτιμώ ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία» και σημείωσε ότι «ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων».
Ακολούθως, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
* Είναι άραγε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων; Είναι θέμα του ποιος ηγείται ή μήπως το πρόβλημα είναι πώς συλλογικά λειτουργεί η ηγεσία; Πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν; Σε ποιο δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό όργανο λογοδοτεί αυτή η ηγεσία;
* Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;
* Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;
* Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις αποφάσεις, στις κρίσιμες αποφάσεις και στις αποφάσεις που αφορούν, όχι μόνο τον πολιτικό προσανατολισμό -γιατί εκεί συνήθως καταφέρνουμε να συνθέσουμε- αλλά δυστυχώς (και αυτό πλέον είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που αποτελεί και έλλειμμα ηθικό απέναντι στην κοινωνία) συνήθως πρόβλημα υπάρχει όταν είναι να αποφασίσουμε για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, ευρωψηφοδελτίων. Μπορούν λοιπόν να έχουν πολιτικό δικαίωμα σ΄ αυτές τις αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες.