Αθ. Μερεντίτη – Για την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι παγκόσμιο. Η αντιμετώπιση τους, βέβαια, δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι άλλωστε κοινή αντίληψη στη διεθνή κοινότητα, ότι η μεμονωμένη δράση κάθε χώρας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Απαιτείται κοινωνική αντιμετώπιση σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι παγκόσμιο. Η αντιμετώπιση τους, βέβαια, δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι άλλωστε κοινή αντίληψη στη διεθνή κοινότητα, ότι η μεμονωμένη δράση κάθε χώρας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Απαιτείται κοινωνική αντιμετώπιση σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι παγκόσμιο. Η αντιμετώπιση τους, βέβαια, δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι άλλωστε κοινή αντίληψη στη διεθνή κοινότητα, ότι η μεμονωμένη δράση κάθε χώρας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Απαιτείται κοινωνική αντιμετώπιση σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. To πρόβλημα ενισχύεται συνεχώς από την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανασφάλεια, το άγχος της επιβίωσης και της επιτυχίας καθώς και το αίσθημα της εγκατάλειψης και την αλλοτρίωση που βιώνουν καθημερινά οι νέοι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες.
Οι έρευνες δείχνουν ότι πλέον το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο το κοινωνικό περιθώριο, δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες ομάδες, αλλά όπως όλοι μας το βλέπουμε καθημερινά και στο οικείο περιβάλλον μας, αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Εξαπλώνονται ραγδαία και στην ελληνική περιφέρεια. Η δραματική επιδείνωση του προβλήματος των ναρκωτικών και η αύξηση των θανάτων, κυρίως, νέων ανθρώπων από τη χρήση τους και στο Νομό Τρικάλων, καταδεικνύει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση του (πρόληψη –θεραπεία –επανένταξη) και σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διείσδυση των ναρκωτικών στους ανηλίκους.
Όπως καταδεικνύουν οι σχετικές έρευνες, το όριο ηλικίας των χρηστών ολοένα και μειώνεται. Η μέριμνα για την αντιμετώπισή του και η συμπαράσταση στα εξαρτημένα άτομα, είναι θέμα πολιτισμού, ενώ ο αποκλεισμός τους και η περιθωριοποίηση τους υποδηλώνουν μια αδιάφορη και φοβική κοινωνία που εθελοτυφλεί. Πρέπει άμεσα να ευαισθητοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να χτυπήσει και την δική μας πόρτα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με φραστικές διακηρύξεις και αφορισμούς. Χρειάζονται σύγχρονες προσεγγίσεις με πλουραλιστικές θεραπευτικές μεθόδους . Στην κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλλει καθοριστικά η σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση για όλες τις ουσίες, νόμιμες και παράνομες, για τις επιδράσεις τους καθώς και τους τρόπους με τους οποίους περιορίζονται οι κίνδυνοι από την κατάχρηση τους. Γι’ αυτό, κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος και η λειτουργία των κέντρων πρόληψης και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, αφού το έργο που επιτελούν είναι άκρως σημαντικό και κοινωνικά αναγνωρισμένο. Η χώρα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, ανθρώπους με εμπειρία, με προσφορά και αποτελέσματα στην πάλη κατά των ναρκωτικών. Είναι γεγονός ότι η καταστολή δεν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην μάχη κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.
Ο χρήστες ουσιών νομίμων ή παρανόμων είναι ασθενείς και ως ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται . Η θέση τους δεν είναι στις φυλακές, αλλά σε θεραπευτικά κέντρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοσθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών που θα είναι κυρίως προσανατολισμένο, αφενός στην πρόληψη και αφετέρου στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών .