Όχι των Χασιωτών στην Λάρκο για την εξόρυξη νικελίου
Αρνητική ήταν η απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χασίων στην μελέτη που αφορά έρευνα στην περιοχή του Δήμου για την ύπαρξη Νικελιούχου Μεταλλεύματος. Η συζήτηση του θέματος πραγματοποιήθηκε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος αφού μέχρι στις 5 Ιανουαρίου θα έπρεπε η γνωμοδότηση να βρίσκεται στην περιφέρεια.
Αρνητική ήταν η απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χασίων στην μελέτη που αφορά έρευνα στην περιοχή του Δήμου για την ύπαρξη Νικελιούχου Μεταλλεύματος. Η συζήτηση του θέματος πραγματοποιήθηκε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος αφού μέχρι στις 5 Ιανουαρίου θα έπρεπε η γνωμοδότηση να βρίσκεται στην περιφέρεια. Αρνητική ήταν η απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χασίων στην μελέτη που αφορά έρευνα στην περιοχή του Δήμου για την ύπαρξη Νικελιούχου Μεταλλεύματος.
Η συζήτηση του θέματος πραγματοποιήθηκε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος αφού μέχρι στις 5 Ιανουαρίου θα έπρεπε η γνωμοδότηση να βρίσκεται στην περιφέρεια. Βασικά το όλο θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την θετική απόφαση (κατά πλειοψηφία 15-10) Στο Δ.Σ. Χασίων παρευρέθηκαν αρκετοί δημότες (κυρίως του Δ.Δ. Ξηροκάμπου) όπου κατέθεσαν τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις τους για τις γεωλογικές έρευνες.
Η μελέτη
Η μελέτη που κατέθεσε η εταιρία Λάρκο και εγκρίθηκε από το Νομ. Συμβούλιο εν περιλήψει αναφέρει:
1. Ονομασία – Είδος του έργου:
Πρόκειται για την πραγματοποίηση 32 στρατηγικών γεωτρήσεων δειγματοληψίας από τα «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» της επιχείρησης «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» τα οποία πραγματοποιούν έρευνα, εξόρυξη και επεξεργασία νικελιούχου μεταλλεύματος με επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, σε περιοχή που αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα, και βρίσκεται κοντά στο βόρειο τμήμα του Ν. Τρικάλων ΒΔ της Καλαμπάκας, εκτείνεται δε από τους ανατολικούς πρόποδες του υψώματος Νεράϊδα και φτάνει μέχρι τον Ίωνα ποταμό και τον οικισμό Ξηρόκαμπο στα ανατολικά. Η διάμετρος των γεωτρήσεων θα είναι 165 mm και στις θέσεις των απαιτείται η διάνοιξη οδικού δικτύου 9 επιμέρους δρόμων πλάτους 6,0m συνολικού μήκους 4.200 m, το οποίο θα αποκατασταθεί μετά το πέρας των ερευνητικών εργασιών.
2. Φορέας εκτέλεσης και χρήστης του έργου:
Γενική Μεταλλευτική Μεταλλουργική ΑΕ Λάρκο.
3. Ημερομηνία έναρξης και λήξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης:
Από 5-12-2007 έως 5-1-2008
4. Ημερομηνίες έναρξης και λήξης προθεσμίας για την κατάθεση εγγράφως των απόψεων των φορέων και πολιτών:
Από 5-12-2007 έως 5-1-2008
5. Αρμόδιες Υπηρεσίες που έχουν σχέση με το έργο:
Το ΤΜΗΜΑ Περ/κού και Χωρ/κού Σχεδιασμού Περιφέρειας Θεσσαλίας,.
6. Γνωστοποιείται ότι η (ΜΠΕ) είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα στο Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος, γραφείο (221) της Νομαρχίας κάθε εργάσιμη ημέρα κατά τις ώρες 8-12 π.μ.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κος Κωστούλας ανέφερε πως την άδεια για τις γεωλογικές έρευνες την εκδίδει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η συνεδρίαση γίνεται για την καταγραφή απόψεων και αντιρρήσεων, κυρίως των Δημοτών.
Αν οι κάτοικοι δεν εγκρίνουν, ανέφερε ο Δήμαρχος, θα ταυτιστούμε με την άποψή τους.
Τα θέματα που πρέπει να προβληματίσουν τους Δημότες είναι Υγείας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Τέλος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η καταληκτική παρέμβαση του Δήμου θα γίνει όταν οι έρευνες αποβούν θετικές στην ύπαρξη νικελίου στην περιοχή.
Αντέκρουσε την άποψη της Αντιπολίτευσης ότι καθυστέρησε να έλθει το θέμα προς συζήτηση φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο Καλαμπάκας που ενώ το θέμα τον αφορά εξ ίσου, δεν έγινε καμία συζήτηση ακόμη.
Τοποθετήσεις
Στο θέμα τοποθετήθηκαν αρκετοί σύμβουλοι αλλά και δημότες.
Ο κος Παπαευθυμίου εξέφρασε την ανησυχία του ως προς την Γεωλογική έρευνα αιτιολογώντας την στα εξής:
Α) Δεν υπάρχει λεπτομερή εικόνα του χώρου που θα γίνουν οι έρευνες.
Β) Υπάρχει λάθος στην μελέτη! Σ’ ότι αφορά το όνομα του ποταμού που οριοθετείται η περιοχή (Ίωνας αντί Ξηροκαμπίτης).
Γ) Η περιοχή υπάρχει ενδεχόμενο να προστατεύεται από το NATURA.
Δ) Αν τελικά γίνουν οι έρευνες να γίνουν οι γεωτρήσεις από το ΙΓΜΕ και όχι από την εταιρία.
Ε) Να γίνει πλήρης αποκατάσταση των παρεμβάσεων μετά την έρευνα και να διασφαλιστεί η αποζημίωση ιδιοκτητών σε περίπτωση που προξενηθούν ζημιές.
ΣΤ) Ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τον Ε-65
Ζ) Ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις κατά την περίοδο της έρευνας στην υγεία των κατοίκων.
Η) Αν μπορεί ο Δήμος να διασφαλίσει εκ των προτέρων τα συμφέροντά του έναντι της Λάρκο.
Θ) Ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πηγές ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής.
Ο κος Σδόνας ήτο αντίθετος με οποιαδήποτε έρευνα στην περιοχή άσχετα από τις δεσμεύσεις της εταιρείας ή άλλου φορέα.
Είτε ότι ο ίδιος εισηγείται στους κατοίκους να κινητοποιηθούν έντονα και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε παρέμβαση.
Σε έντονο ύφος κατέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Νομ. Συμβούλιο που αποφάσισε εν αγνοία των κατοίκων. Δεν μπορεί με το έτσι θέλω να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στην περιοχή όπως η αλλαγή χρήση της γης.
Οι περιοχές που πλήττονται, κατά τον κο Σδόνα έχουν προοπτική τουριστικής εκμετάλλευσης τον πλούτο και την ζωή του τόπου δεν θα τα πάρει κανείς.
Ο κος Μέμτσας αναφέρθηκε σε τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει η εξόρυξη νικελίου στους κατοίκους με αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας.
Οι κ.κ. Πέτρου και Κοντός πρότεινει ο δήμος να καλέσει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για ενημέρωση των συμβούλων και των δημοτών.
Αν αυτή η ενημέρωση περιλαμβάνει επικίνδυνες αναφορές για το νικέλιο να μην γίνει καμία έρευνα στην περιοχή.
Οι κυριότερες αντιρρήσεις των κατοίκων εστιάστηκαν στο ότι η μελέτη αναφέρει ότι η περιοχή ανήκει στο Δημόσιο ενώ οι ίδιοι επιμένουν ότι είναι δική τους, και ακόμα στην επικινδυνότητα του μεταλλεύματος.
Κωστούλας και Παπαευθυμίου κατέθεσαν στο συμβούλιο έγγραφα και μελέτες που αναφέρουν τις βλαβερές συνέπειες του νικελίου στον άνθρωπο. Συνέπειες όπως καρκίνου, δερματίτιδες κ.α.
Τελικά το συμβούλιο αποφάσισε να γνωματεύσει αρνητικά επί της περιβαλλοντικής μελέτης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση για όλους τους λόγους και τις ανησυχίες που ακούστηκαν στην συνεδρίαση.
Αποφάσισε ακόμη να μεταβεί επιτροπή στην Καστοριά (περιοχή εξόρυξης νικελίου) ώστε να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις αυτών των εξορύξεων στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τέλος αποφάσισε την άμεση παρουσία επιστημόνων στην περιοχή για ενημέρωση επί των βλαβερών συνεπιών του νικελίου.