Άγιος Γεώργιος ο Μαντηλάς
Ένα από τα έθιμα που κρατά γερά στις ημέρες μας είναι το κρέμασμα τον μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του "Μαντηλά" στο Καστράκι Καλαμπάκας.
Ένα από τα έθιμα που κρατά γερά στις ημέρες μας είναι το κρέμασμα τον μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του "Μαντηλά" στο Καστράκι Καλαμπάκας.
Ένα από τα έθιμα που κρατά γερά στις ημέρες μας είναι το κρέμασμα τον μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του "Μαντηλά" στο Καστράκι Καλαμπάκας. Η ονομασία "Μαντηλάς" προστέθηκε επειδή κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου, που τις περισσότερες φορές πέφτει την Δεύτερη μέρα του Πάσχα, κάτοικοι του χωριού, της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τιμούν τον Άγιο προσφέροντας ένα μαντήλι και παίρνουν ένα κομμάτι από αυτά που κατεβάζουν ορειβάτες και όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο ερειπωμένο μοναστήρι. Το έθιμο ξεκίνησε από πολύ παλιά όταν ένας Τούρκος στρατιώτης ή αξιωματικός, έκοβε δέντρα στο δασάκι του Αγίου Γεωργίου και έπεσε κατά γης αναίσθητος. Τότε η γυναίκα του Τούρκου, έβγαλε το μαντήλι της (φερεντζέ) και το χάρισε στον Άγιο για να γίνει καλά ο άντρας της. Αμέσως ένας κάτοικος του Καστρακίου ανέβασε το μαντήλι στο μοναστήρι και ο Τούρκος συνήλθε. Από τότε κρατά αυτό το έθιμο στο Καστράκι και κάθε χρόνο όλοι δίνουν τα δικά τους μαντήλια στον Άγιο Γεώργιο. Παράλληλα με το ανεβοκατέβασμα των μαντηλιών τελείται η Θεία Λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου όπου οι πιστοί παίρνουν και ένα κομμάτι από τα μαντήλια που έμειναν επάνω για ένα χρόνο και το χρησιμοποιούν ως φυλαχτό. Στη συνέχεια ακολουθεί χορός στην πλατεία του χωριού με πασχαλιάτικα τραγούδια στον οποίο συμμετέχουν όσοι επιθυμούν.
σ.σ Σύμφωνα με την ιστορία και μαρτυρίες, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αρκετές πτώσεις ανθρώπων που θέλησαν να ανεβούν στον Άγιο Γεώργιο, αλλά παρόλο το ύψος (περίπου 50 μ.) δεν έχει πάθει κανείς κάτι το σοβαρό. Το αποδίδουν στην προστασία του Αγίου….